Menu
Menu

Sníte o domácí udírně? Vybudujte ji vlastníma rukama!

IZOMAT stavebniny s.r.o.
Sníte o domácí udírně? Vybudujte ji vlastníma rukama! - izomat.cz

Pusťte se do stavby domácí udírny! Přečtěte si návod, jaké typy udíren existují, z jakých částí se skládají a na co si při jejich stavbě svépomocí dát pozor.

Pokud se vám sbíhají sliny nad poctivě vyuzenými klobáskami, sýry nebo pořádným kusem masa, můžete se do uzení pustit i sami doma. Postavte si svépomocí udírnu, díky které se vám rozšíří možnosti přípravy pokrmů. Nebudeme vám mazat med kolem pusy – stavba udírny je poměrně náročná. Protože však má u nás uzení mnohaletou tradici a k dispozici je řada podrobně zpracovaných knih a přesných návodů, po krátkém samostudiu to zvládnete levou zadní. Přinášíme přehledné shrnutí, na co vše se při stavbě udírny zaměřit.

 

Taky na uzené klobásky nedáte dopustit?

 

Proč vůbec stavět udírnu svépomocí?

Stavba vlastní malé jednoduché udírny vám přinese mnoho výhod. Jaké například?

  • Uzení přesně podle vás: Při použití domácí udírny máte plnou kontrolu nad procesem uzení, od výběru druhu dřeva a koření až po dobu a teplotu uzení, což umožňuje získat přesně takovou chuť, jaká vám vyhovuje.
  • Udírna pro každý prostor: Chcete jednoduchou udírnu? Nebo si přejete spíše atypickou udírnu s grilem? Udírnu na míru, která bude přesně pasovat právě na vaši zahradu a bude mít vzhled, jaký si přejete, je nutné si postavit svépomocí.
  • Zdravější maso: Jelikož si budete maso do své udírny připravovat sami, budete si jistí, že k němu nejsou přidávané velké dávky soli nebo chemikálie používané při průmyslovém zpracovávání. Také volba masa je na vás a můžete sáhnout po kvalitním bio masu přímo od farmářů.
  • Úspora peněz: Stavba vlastní udírny vás vyjde levněji a navíc neplatíte nic za práci. Za maso utratíte méně, pokud si ho upravíte sami doma.
  • Setkávání s přáteli: Využijte rituál uzení masa a uspořádejte zahradní party s přáteli. Společně maso připravíte a čas čekání na hotové maso si ukrátíte s vychlazeným pivem a dobrou zábavou.
  • Unikátní chuť a vůně: Uzení dodává potravinám unikátní chuť a vůni, kterou nelze dosáhnout žádným jiným způsobem. Vaše vlastní udírna vám umožní experimentovat s různými druhy dřeva a koření, abyste dosáhli dokonalé chuti.

 

Domácí udírna – ze dřeva i cihel

Podle zvoleného materiálu se udírny dělí nejčastěji na dřevěné a zděné. Konstrukčně jednoduché jsou dřevěné udírny, které jsou vhodné pro uzení menšího množství masa, klobás nebo ryb. Výhodou dřevěné udírny je nízká hmotnost, díky které se dá v případě potřeby snadno přesunout na jiné místo. Udicí komoru tvoří jednoduchá dřevěná bedna, ohniště se pak staví ze šamotových desek či cihel. Jaké vybrat dřevo pro výrobu udírny?

  • Smrk: Smrk je jedním z nejlevnějších druhů dřeva, proto je také často používaný jako stavební materiál. Je to měkké dřevo, ale na dřevěnou konstrukci udírny zcela postačí.
  • Dub: Dub je tvrdé, kvalitní dřevo, které se pro stavbu udíren používá velice často, protože je odolné proti ohni, žáru i vodě.
  • Hrušeň: Hrušeň se dobře snáší s vysokými teplotami. Je odolná, a navíc má příjemnou vůni.
  • Ořech: Ořechové dřevo je velmi pevné a odolné proti ohni. Také krásně voní a okouzlí vás svou kresbou a dekorem.

Další dřeva, která jsou pevná, vhodná pro venkovní použití a odolávají dobře žáru, jsou například akát, cedr nebo jasan.

Náročnější stavbou je klasická zděná udírna. Je zpravidla prostornější a vhodnější pro ty, kteří mají v plánu udit často a pravidelně. Vzhled i tvar zděné udírny si můžete přizpůsobit podle svých představ. Zděné udírny mají udicí komoru vyrobenou nejčastěji ze svařeného ocelového plechu, který je obestavěn cihlami. Udírny z cihel nebo kamene se stanou výrazným prvkem exteriérového prostoru a upoutají na sebe pozornost, proto je namístě zaměřit se i na jejich vzhled. Udírně můžete  ponechat rustikální vzhled cihly, stejně tak můžete udírnu zaomítat nebo obložit žáruvzdorným obkladem.

 

Nechcete-li při stavbě udírny dlouho čekat na vytvrzení základů, můžete použít i rychletvrdnoucí beton. Dobrou volbou je oblíbená betonová směs Izopro.

 

Zděná udírna se neobejde bez betonových základů

Při stavbě zděné udírny ve volném prostoru zahrady nezapomeňte na zhotovení betonových základů. Vyznačte si pomocí provázku a kolíku půdorys udírny a vyhlubte základy do nezámrzné hloubky (zpravidla 80 cm). Do základů použijte běžný beton, například Baumit Beton B 20. Nechcete-li dlouho čekat na vytvrzení základů, můžete použít i rychletvrdnoucí beton. Dobrou volbou je oblíbená betonová směs Izopro, která je dostupná v ekonomickém 20 kg balení. Základová deska by měla přesahovat výšku terénu minimálně o 10 cm.

 

Základní části každé udírny

Jak zděné, tak dřevěné udírny fungují na stejném principu a skládají se ze stejných konstrukčních částí. Většinou se upřednostňuje uzení studeným kouřem, u kterého se topeniště umísťuje v určité vzdálenosti od udicí skříně. Do ní se kouř přivádí prostřednictvím kouřovodu. Rozměr domácí udírny se velmi liší, podle toho, jaké máte prostorové možnosti a kolik masa najednou si přejete udit. Malé udírny mohou mít rozměry už od 30 cm x 30 cm x 60 cm. Střední udírny dosahují šířky a hloubky 90 cm. A velké zděné udírny mohou mít velikost menšího zahradního domku. Pojďme si základní části domácí udírny blíže popsat:

 

Topeniště

Topeniště je část udírny, ve které se spaluje dřevo a kde současně vzniká i kouř, který je odváděn do další části udírny. Topeniště musí odolat vysokým teplotám, proto se zpravidla staví ze šamotových cihel. Můžete použít i základ ze starých kamen, například ze známého typu Petra. Topeniště musí být vybavené dvířky a uvnitř roštem, přes který bude propadávat popel do popelníku. Dvířka musí být vybavena regulací vzduchu, díky které jednoduše upravíte tah kouře a hoření dřeva.

 

Kouřovod

Kouřovod slouží k odvodu kouře z topeniště do udicí skříně. Jako kouřovod dobře poslouží kameninová trubka, případně trubka z litiny nebo oceli. Pro zajištění dobrého tahu je třeba kouřovod vyspádovat, a to se spádem alespoň 5 cm na metr. Optimální délka kouřovodu je kolem 150 cm. 

 

Udicí skříň

Udicí skříň nebo také komora je prostor, ve kterém dochází k samotnému uzení. Zkušení stavitelé udíren doporučují vsadit na osvědčené rozměry 90 x 90 cm. V případě zděných udíren se udicí komora vyrábí z ocelového plechu a následně se obezdí cihlami. Mezi ocelovým pláštěm a cihlou musí být mezera, která umožní bezproblémové rozpínání skříně způsobené změnami teplot. Obezdění udírny by mělo být zakončené ve výšce, kde bude umístěné zastřešení. Vnitřní prostor skříně lze vybavit rošty či tyčemi pro zavěšení uzenin. Samozřejmě nesmí chybět ani teploměr do udírny, ideálně bimetalový.

 

Topeniště musí odolat vysokým teplotám, proto se zpravidla staví ze šamotových cihel.

 

Boční dvířka

Pohodlný přístup do udírny zajistí boční dvířka. Měla by být dostatečně prostorná a prostor udicí komory musí dobře utěsnit. Doporučujeme použít kovová dvířka, případně dřevěná dvířka opláštit plechem.

 

Komín se stříškou

O odvod spalin ven z udírny se stará komín, který by měl být vybavený stříškou zajišťující ochranu před deštěm. Zastřešení s komínem lze u domácích udíren realizovat různými způsoby. Jednodušším řešením je udírnu z horní části opatřit plechem a spaliny odvést obyčejným (třeba plechovým) kouřovodem. Náročnější (za to vzhledově působivější) cestou je celou udírnu a prostor kolem ní zastřešit. Pokud se rozhodnete pro stavbu krovu, osaďte komín jako první. Vybavte jej také klapkou, díky které budete moct uzení jednoduše regulovat.

Tady vidíte průřez udírnou a její jednotlivé části.

 

Tipy pro správné a bezpečné uzení

Aby vaše domácí udírna správně fungovala a mohli jste si brzy vychutnat skvělé uzené maso, připomínáme pár tipů, na co při stavbě a uzení nezapomenout:

Teplota a čas: Nezapomeňte mít v udicí skříni teploměr a hlídejte si teplotu v průběhu uzení horkým kouřem. Optimální teplota při uzení je mezi 70–80 °C.

Čas uzení se liší podle toho, co udíme. Menší kusy masa jako klobásy a salámy necháme v udírně  5–6 hodin. Větší kusy masa 10–12 hodin.

Požární bezpečnost v okolí topeniště: Nezapomeňte, že se během uzení musíte starat o oheň a je třeba dodržovat bezpečnostní zásady. Chraňte se ochrannými pomůckami proti žáru a do okolí topeniště neumisťujte žádné hořlavé materiály. Oheň v udírně nerozdělávejte pomocí chemikálií, ani do něj nic takového neházejte.

Čištění: Po každém uzení vyčistěte háčky i všechno nářadí, které se dotýkalo masa, abyste ho měli hygienicky nezávadné a připravené na příští uzení.

Výběr dřeva pro uzení: Podle toho, které dřevo budete spalovat, získá uzené maso specifickou chuť. Nejčastější druhy dřeva používané k uzení jsou buk, dub, jasan, třešeň, hrušeň nebo habr.

Uzení studeným kouřem: Specifickou disciplínou je uzení studeným kouřem. V tom případě je teplota v udírně mnohem nižší – mezi 15 a 50 °C. Doba uzení se s nižší teplotou kouře prodlužuje – od 12 hodin až po několik dní.

 

Další typy domácích udíren

Kromě klasické zděné nebo dřevěné udírny si můžete pořídit i jiný typ. Oblíbená je například jednodušší konstrukce zahradního krbu s udírnou. Udírna s krbem je oblíbená hlavně proto, že krb se dá používat i pro grilování. Další oblíbenou a zajímavou verzí jsou domácí udírny ze sudu. Pokud seženete starý sud, poslouží vám jako udicí skříň. K němu pak jen stačí připojit kouřovod z topeniště a komín. Udírny ze sudu jsou nejen praktické, ale také vám stylově ozdobí zahradu. Jak vyrobit udírnu ze sudu vám ukáže video televize Prima. Zajímavou alternativou jsou elektrické udírny, ve kterých se nespaluje surové dřevo, ale předpřipravené bukové štěpky.

 

Jak o udírnu pečovat?

Aby vám udírna správně sloužila dlouhá léta a každá várka masa byla stále lepší a lepší, je třeba se o udírnu starat.

  • Čistěte udírnu po každém uzení: Zbavte se popela, případných mastných zbytků, vyčistěte háčky na maso.
  • Skladujte udírnu na suchém místě: Pokud udírna nestojí celoročně na zahradě, skladujte ji na suchém místě. Chraňte ji před vlhkostí a pokud je dřevěná, tak i před škůdci.
  • Pravidelné kontroly: Jednou za čas zkontrolujte, zda správně těsní všechna dvířka do udírny, jestli je kouřovod vyspádován pod přesným úhlem nebo zda se neobjevily jiné závady.

Fandíme svépomocným realizacím a rádi vám pomůžeme s výběrem vhodného nářadí, betonu nebo třeba kameninových trubek, které využijete pro výrobu kouřovodu udírny. Stačí, když zavítáte do některé z mnoha prodejen IZOMAT, které provozujeme po celé České republice. Pokud by vám pro stavbu chybělo správné nářadí, můžeme vám je půjčit v jedné z půjčoven nářadí IZOMAT, kde vám poradí naši zkušení pracovníci.

Nebo už přesně víte, co ke stavbě udírny potřebujete? V tom případě veškerý materiál i nářadí výhodně pořídíte z pohodlí domova v našem e-shopu.

[{productlist ids="294759,294044,242106" column="oxartnum"}]

 

 

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos, Izomat